Yoga Candır

Bali'de Yoga Eğitmenlik Eğitimi

Bali’de Yoga eğitmenlik eğitimine katılmayı hayal edenler için deneyimlerimi paylaşmak istedim. 

Bir süredir bize sık sık bu konuyla ilgili sorular geliyor. Ben de hem Bali’de 1000 saatin üzerinde eğitmenlik almış hem de yüzlerce eğitmen eğitmiş biri olarak bu konuyla ilgili bir yazı yazmaya karar verdim.

İlk Yoga Okulu Arayışımız

Biz Gökçe ile bundan yıllar önce Bali’de yoga eğitmenlik eğitimi almaya karar verdiğimizde bu kadar çok yoga okulu yoktu. Şimdi yüzlerce yoga okulu var, ve aralarından iyi olanları seçmek gerçekten çok zor. Biz okul seçerken konu ile ilgili çok fazla bilgimiz olmamasına rağmen çok doğru bir şey yapmıştık. Yoga Alliance sayfası üzerinde okulları kayıtlı olup olmadıklarına bakmıştık. Okul bulma sürecimizi şöyle özetleyebilirim.

Bali doğru bir seçim mi?

Yoga’nın doğduğu yer Hindistan’dır. En büyük gurular burada yetişmiştir, yoga yazıtları burada yazılmıştır. Eğer eğitimi yoganın kalbinde alacaksanız bunun yeri tabi ki Hindistan’dır. 
 
Tüm bu bilgilerin farkında olarak, bilgisayarımızı açtık ve Bali’deki ve Hindistan’daki yoga eğitmenlik eğitimi fotoğraflarına baktık. Bali’yi gördükten sonra da başka bir şeyi seçmek çok mümkün olmadı. 

Bali’nin yoga ile ne alakası var o zaman diye sormaya başladıysanız, hemen anlatayım. Bali adasında tıpkı Hindistan’da olduğu gibi Hindu geleneklerine ve kültürüne göre yapılanmış durumda hayat. Doğu aklının insana ve varoluşa yaklaşımı her yere yayılmış durumda. Aile üyeleri hasta olduklarında birbirlerine masaj yapıyorlar, her yer tütsülerle, çanların kutsal titreşimleriyle dolu, hayat doğadan asla kopuk değil, insana bütüncül olarak bakılıyor. Bali halkı asana pratiği yapmıyor ama kültürlerinin içinde sessizlik meditasyonları ve mantralar var. Yani aslında Bali’ye gittiğinizde de etrafınızı yoganın ruhuyla uyumlu bir yaşam tarzı sarıyor. Bir yandan da Bali doğal güzelliği sayesinde dünyanın dört bir yanından çok değerli yogileri kendine çekiyor. Özellikle batı dünyasının en ünlü yoginleri sürekli gelip gidiyor adaya, eğitimler ve atölyeler düzenliyor. 
 
Benzer şekilde Bali’de bulacağınız eğitimlerin çoğu ingilizce ve batı ülkelerinden gelen eğitmenler tarafından veriliyor. Bu ilk bakışta bir dezavantajmış gibi görünse de, tam tersine özellikle size daha faydalı olacak bir durum da olabilir.

Biz ilk yoga eğitimimizi aldığımız sırada bizi o kültürün içinde büyümemiş insanların daha rahat yönlendireceğini düşündük. Yani ne uzak doğunun aklına ne de bedenine sahiptik ve oraya nasıl gidileceğini daha önce o yolu yürümüş birinden öğrenmenin daha doğru olduğunu düşündük. Herkesin de bunu yapması gerekir diyemem ama yıllar sonra dönüp baktığımda kendimiz için doğru seçimi yapmış olduğumuzu görüyorum.

Adım Adım Yoga Okulumuzu Buluşumuz

İnternet arama motoruna “Bali Yoga Teacher Training” yazdık. “Bali YTT200″‘de iyi bir anahtar kelime. Bulduğumuz okulların sayfalarını bir güzel inceledik.

Doğru Yoga Okulunu Seçmek:

Arama Sonuçları: Biz Bali’de yoga eğitmenlik eğitimi aldığımız sırada, şu an olduğu kadar fazla okul yoktu. Şu an Bali’de her hangi bir anda onlarca yoga eğitimi var. Arama motorunun önünüze çıkardığı ilk sayfaya bakıp, bırakmayın.  Arama motorunda ilk sayfada karşınıza çıkacak okullar muhtemelen en iyi okullar değil, pazarlama gücü en yüksek olan okullar olacak. İyi okullar da olacak tabi ki aralarında ama arama motorunun sıralaması o kadar anlamalı olmayabilir.

En İyi Okullar Listesi: Bali’de en iyi yoga okulları gibi blog yazıları da bulabilirsiniz. Bu yazılara da aldanmayın yine kim para verirse onu koyuyorlar listelerine kimse gelip de okullara bakmıyor. O listelere zamanında kendi okulumu da soktum oradan biliyorum.

Yoga Alliance’a Kayıtlı Okulların Listesi: Uluslar arası onaylı sertifika veren okulları görmek için Yoga Alliance’ın sayfasına bakabilirsiniz:

    • Bali’de kayıtlı yoga okulların listesini hemen bulun diye buraya linki ekliyorum

    • Bu liste önemli çünkü:

      1. Burada ismini gördüğünüz okullar size Yoga Alliance onaylı sertifika verme hakkına sahip.

      2. Yoga Alliance çok desteklediğim bir kurum olmasa da böyle uluslararası okullar için farklı ülkelerde tanınan bir sertifika sahibi olmak önemli.

      3. Okul ile ilgili yorumlar çok büyük oranda gerçek kişiler tarafından yazılmış oluyor. Siteye yorum yazma hakkı sadece 60 USD gibi bir para verip sisteme kaydolan yeni yoga hocalarına veriliyor. Kimse de yalan yorum için o kadar para vermek istemiyor tabi.

Seçtiğiniz yoga okulunu daha iyi araştırmak için bir kaç öneri:

  • Beğendiğiniz okulların TripAdvisor ve Google Maps yorumlarına da bakabilirsiniz.

  • Aslında en güzeli keşke mümkün olsa da bir gidip gözünüze kestirdiğiniz okulların tarzını gözlemleyebilseniz. Okulun bakış açısının tutumunun size uygun olması o kadar önemli ki…

  • Bazı okullar eğitimden önce eğitmeninizle bir görüşme yapmanıza bile olanak sağlayabilir. Biz tabi en başta böyle bir talepte bulunabileceğimizi düşünemezdik bile. Ben Bali’de eğitimler verirken bunun mümkün olduğunu gördüm.

  • Yoga eğitmen eğiticinizle konuşma fırsatınız olmasa bile, sizin eğitiminiz sırasında eğitimi yürütecek olan hocanın ya da hocaların isimlerini özellikle sorun. Eğer özellikle istediğiniz bir eğitmen varsa onun eğitimin ne kadarında sizinle beraber olacağını sorun.

  • Tarzlarını ve öğrenciye yaklaşımlarını anlamak için sosyal medya ya da Youtube sayfalarını da takip edebilirsiniz.

Küçük bir not: Eğer araştırdığınız okulun enerjisinde size ters gelen bir şey varsa; ‘ben daha yogayı o kadar bilmiyorum, o yüzden anlamıyorum’ diye düşünmeyin. Yoga eğitimi alacağınız okulun sizin seviyenize, düşünme şeklinize, yoga i,le olan ilişkinize ve yogadan beklentinize uygun olması önemli.

Bali'nin Pirinç Teraslarının Fotoğrafı, Yemyeşil

Yoga Okulumuzu Seçtikten Sonra

Araştırmalarımız sonucunda belli okulları eledik ve elimizde dört beş tane okul kaldı. Beğendiğimiz okullara eğitimle ilgilendiğimize dair mailler attık. Bazıları cevap vermedi böylece kendi kendilerine elendiler. Sonunda bir tanesini gözümüze kestirdik. Karşılıklı birbirimize mailler attık. Okul sorularımızı sabırla cevapladı. İki kişiyiz diye indirim de yaptı. Böylece Bali’de yoga okulumuzu seçmiş olduk.

Hem de okulun arka arakaya 200 ve 300 saat eğitimleri vardı. Biz direk 500 saat eğitim aldık. Ama önermiyorum. 200 saati alın, bir sindirin ondan sonra daha fazlasına ihtiyaç duyduğunuzda 300 saat yoga eğitmenlik eğitiminizi alın. 

Artık soracak başka sorumuz da kalmadığında, tanımadığımız birinin, bilmediğimiz bir bankadaki hesabına bütün birikimimizi yolladık. Gitti. Ondan sonra bir süre endişelendik tabi. Acaba okul gerçek mi, paramızı kime verdik. Okul gerçek değilse bunun hesabını nereye soracağız… Bu konuda ne yapılabilir, ben tam bilmiyorum ama alabileceğiniz önlemler varsa alın. Şükürler olsun ki bizim okul gerçekten varmış.

Yoga Eğitimi için Bali'ye Varışımız

Bali’de kalacak yer:

  • Okul işi hallolduktan sonra, Bali’de kalacak yer ayarladık kendimize. Okulumuz Ubud’daydı. Ubud yoga eğitimi almak için çok güzel bir yer. Turist profili daha çok yogi ya da hippilerden oluşuyor çünkü, hem de bir çok değerli tapınak var etrafta. Bizim kaldığımız otelin adı Sandat Bali idi. Hem Ubud’un merkezinde, hem de çok sakin, huzur dolu bir yerdi.

    • Bu noktada size en büyük tavsiyem okula yürüme mesafesinde bir otelde kalmanız. Size çok zaman kazandırır bu hem de öğle tatillerinde odaya gidip dinlenebilmek gibisi yok. Ben yıllarca Bali ‘de yoga eğitmeni yetiştirdikten sonra orada kendim bir eğitim almıştım. Okulun direk yan binasında kalıyordum. Dersleri balkondan dinleyip mantra söylenirken odamdan eşlik edebilirdim o derece.

Bali’ye Varış:

Biletimizi aldık gittik.

Gece Bali’ye indik. Nasıl sıcak, nasıl nemli. İlk anda korktum çünkü nem ve sıcaktan doğru düzgün nefes alamıyorum gibi hissettim. Neyse ki bu his çok sürmedi ve bir daha da geri gelmedi.

Kaldığımız otel ya da Yoga Okulumuz bizi otele götürmesi için bir araba ayarlamıştı. Zaten iletişime geçtiğiniz herkes size araba ayarlamayı teklif edecek, birini kabul edin. Havaalanından araba bulmanızı tavsiye etmem, gereksiz yüksek fiyat verebiliyorlar. 

Havaalanında elinde isim kartı tutan onlarca şoför arasından kendi şoförümüzü bulduk. Odamıza yerleştik. Hemen ertesi sabah eğitimin ilk günüydü.

İlk Gün:

Heyecan içinde okula yürüdüğümüzü, ve o sırada bile hala okul gerçekten var mı, bizi gerçekten bekliyorlar mı diye endişe ettiğimi hatırlıyorum. Girişte bizi eğitmenimiz karşıladı ve bizi ağaçların arasına yerleştirilmiş muhteşem bir yoga şalaya aldı. İlk gün diye böyle güzel bir yerdeyiz herhalde diye düşünmüştüm. Burası bizim günlük kullanacağımız bir alan olmak için fazla güzel. Eğitim boyunca her gün o şalada ders yaptık. O da yetmedi sonrasında ben yıllarca o şalada kendim yoga eğitmeni eğittim.

Eğitimin ilk gününde bir çok okul Bali’de ihtiyacınız olan şeyleri nasıl bulacağınızı anlatıyor. Ben de anlatırdım öğrencilerime, nereden sim kart alınır, vize uzatmak için ne yapmak lazım, adada nelere dikkat etmek lazım, nereden nasıl meyve alınır… 

Zaten Yoga Eğitmenlik eğitimine katılan tüm arkadaşlarınız benzer durumda olacak. Ya da birileri zaten çok iyi biliyor olacak adayı ve size yol gösterecek.

Yani demek istediğim okula vardıktan sonra gerisi kolay, artık yalnız da olmayacaksınız.

Eğitim Bittikten Sonra:

Eğitim biter bitmez dönmeyin. Mümkünse tabi. Adanın keyfini çıkarmak için biraz zaman bırakın kendinize. Yoga eğitmenlik eğitimleri gerçekten çok yoğun oluyor. Bir ay kalıyorum zaten eğitim boyunca o bana yeter diye düşünmeyin. Eğitim sırasında gezmek için hem çok az zamanınız hem de çok az enerjiniz oluyor. 

Naçizane Birkaç Öneri

Muhtemelen istiyorsunuz ki size birkaç okul tavsiye edeyim. Edemem. Ben Bali’de aldığım tüm eğitimlerden çok memnun kaldım ama kendi okullarımı bile tavsiye etmeye çekiniyorum burada. Benim yoga eğitmenlik eğitimi verdiğim okulun eğitim kalitesi o sırada dersleri veren eğitmene göre çok değişiyor mesela. İyi yoga eğitmen eğiticileri olduğunu bildiğim okullar var ama siz oraya gittiğinizde o hocaları bulur musunuz, işte onu bilemiyorum.

Bali'den bir fotoğraf. Kumsalda, palmiye ağacına bir hamak asılmış

Burada sadece bir kaç şeye dikkat etmenizi önerebilirim:

Samimi bir eğitim seçin:

Sipiritüel taklidi yapan okullardan kaçının. Biliyorum ayırtetmesi çok zor. Dünyanın her yerinde sipiritüel taklidi yaparak işe başlayan sonra da görüntün altını doldurmayı unutan bir çok yoga okulu var. Bali’de özellikle böyle okullardan çok fazla var. Özellikle 200 saat yoga eğitmenlik eğitiminizin eğitmenlerinin ayakları yere bassın. İnternette illaki eğitmenlerin bir şeyler anlatırken çekilmiş videoları falan vardır. O videoları bulun izleyin. Ders anlatma tarzı size hitap ediyor mu, dediklerini bir mantığa oturtabiliyor mu, bir konu üzerinde dağılmadan konuşabiliyor mu v.b. bunlara bakın. Bu saydıklarım basit gibi görünebilir ama yoga eğitmenlik eğitimi sürecinizin keyifli geçmesi için önemli göstergeler.

Buna nasıl dikkat edersiniz uzaktan bilmiyorum ama yine de söylemek istiyorum. Size kendinizi güvende hissetmediğiniz pozlara, durumlara, konuşmalara, eylemlere ittiren ve bunu kişisel gelişim, kendini aşma gibi etiketleyen eğitmenlere inanmayın. Kimse kimseyi zorla kişisel geliştiremez.

Kişi sayısı deneyiminizi etkileyecek:

Eğer eğitim de 20 ve üstü insan varsa muhtemelen çok fazla bireysel ilgi göremeyeceksiniz. Öyle aklınıza gelen her soruyu da soramayabilirsiniz. Yine de tabi ki ünlü yoga okullarının ya da eğitmenlerinin çok fazla öğrencisi oluyor. Bunlardan birini asla tercih etmeyin demiyorum. Ama bilin ki o kadar çok insanla özel olarak ilgilenilmesi mümkün değil.

Eğer çok deneyimli ve nasıl bir eğitim istediğini çok iyi bilen bir yogin değilseniz çok keskin bir tarzı olan okulları tercih etmek istemeyebilirsiniz. Benim ilk eğitim aldığım okul vinyasa ve hatha yoga okuluydu. Böylece tek bir ekolün öğretilerine ya da serilerine bağlı kalmadık. Yani biraz daha somu bir örnek vermek gerekirse. Eğer bileğiniz kessek damarınızdan Ashtanga yoga akmıyorsa, Ashtanga yoga okuluna gitmeyin mesela ilk eğitiminiz için. Daha genel bir eğitimden sonra ne tür bir yoga yapmak istediğinizi biraz daha donanımlı bir şekilde seçebilirsiniz.

 

Konu ile ilgili başka sorularınız varsa bize yazabilirsiniz. 

Diğer blog yazılarımızı okumak için aşağıdaki listeye bakabilirsiniz. 

Yoga eğitmenlik eğitimi konusunda yazdığım ve bir çok kişinin çok faydalı bulduğu “Yoga Eğitmenlik Eğitimi Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?” adlı blog yazımızın linkini de buraya bırakıyorum.

Son olarak de merak edenler için, kendi online yoga eğitmenlik eğitimimizin detaylarını inceleyebileceğiniz sayfamızın linki de burada.

 

 

Çünkü yoga candır,

Zeynep

Diğer Blog Yazılarımız