Yoga Candır

Ben Nasıl Yoga Eğitmeni Olurum?

 ‘Nasıl yoga eğitmeni olurum’ diye soranlar için:
  • Yoga Eğitmeni Sertifikası Nereden Alınır?
  • Kimler Yoga Eğitmeni Olabilir?
  • Yoga Eğitmenlik Eğitimine Hazır Mısınız?

Aslında web sitemizde bununla ilgili bir çok yazı var ama ben burada konuyu kısaca toparlayacağım. Aşağıya da konu ile ilgili yazdığım diğer yazıların bağlantılarını koyacağım.

1. Yoga Eğitmeni Sertifikası Nereden Alınır?

Herkes İçin Spor Federasyonu

Türkiye’de yasal olarak yoga eğitmenliği yapmanız için gereken belgeyi veren sadece tek bir kurum vardır. Bu kurum da  T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı olan HİS yani Herkes İçin Spor Federasyonudur. Federasyonun web sitesi burada.

HİS Federasyonu Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde periyodik olarak yoga eğitimleri açmakta. Yaşadığınız şehirdeki eğitimlerin tarihlerini federasyonun web sitesinden takip edebilirsiniz.

Peki madem öyle neden bu kadar çok özel yoga okulu ve yoga uzmanlaşma ya da eğitmenlik eğitimi var?

Güzel soru. HİS’in kursları yaklaşık iki hafta sürüyor. Ne kursun içeriği ne de süresi ders vermeye başlamanız için yeterli olmuyor. Örneğin benim katıldığım antrenörlük eğitiminde bırakın nasıl ders vereceğimizi öğrenmeyi, biz bir kere bile yoga yapmadık.

A photo of a woman doing yoga and on the sides of her there are graphic images of certifications.

Özel Yoga Okullarının Yoga Eğitmenlik Eğitimleri

Bir yoga eğitmeni yoganın binlerce yıl boyunca üzerinde çalıştığı ve mükemmelleştirdiği sistemi öğrencilerine aktarmakla yükümlüdür. Bunu yapabilmek için de iyi bir yoga okulundan eğitmenlik ya da uzmanlık almalısınız. İyi bir yoga okulunu nasıl seçeceğim diyenler için şöyle bir yazı yazmıştım:  Yoga Eğitmenlik Eğitimi Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

HİS Federasyonu dışında kalan hiç bir kurum size HİS’in vereceği gibi geçerli olan bir belge veremez

Federasyonun dışında kalan hiç bir kurum size HİS’in vereceği gibi geçerli olan bir belge veremez. Bazı kurumların size MEB ya da Üniversite onaylı sertifikalar sunduğunu da görmüş olabilirsiniz.  Öğrencilerinize böyle bir sertifikanız olduğunu söylediğinizde belki bu onlara güven verebilir. Böyle sertifikaların onun dışında bir üstünlüğü olduğunu düşünmüyorum. Neden, çünkü:

  • Dediğim gibi yoga dersi verebilmenizi denetleyen kurum MEB değil, Spor Bakanlığıdır. 
  • Yoga geleneği Hindistan’da doğmuş ve gelişmiş bir gelenektir. İnsana yaklaşımı bize üniversitelerde öğretilen Batının rasyonel yaklaşımı ile paralel değildir. Ayrıca da yoga sertifikasyonunun geçerli olması için bir üniversitenin damgasını taşımasına da gerek yoktur. Bir gün ülkemizde yoga üzerine bölümler açılırsa, işte o zaman bu bölümlerden sertifika almak gerçekten bir fark yaratabilir.

Birçok yoga okulu size üzerinde kendi logosu olan bir sertifika verecektir. Elinize geçecek olan sertifikanın geçerliliği ise sadece okulun prestiji ile alakalı olacaktır.  

Ama bana sorarsanız işin özü eğitiminizin tam ve kaliteli olması. Yoga eğitmeni arasaydım, her şeyden önce nasıl ders verdiğine bakardım. 

 

Yoga Alliance

Yoga Alliance dünya çapında bir organizasyondur. Dünyanın her yerindeki yoga eğitimlerini kendi standartlarına göre akredite ederler. Devletimiz Yoga Alliance damgalı 200 ya da 500 saatlik eğitimleri resmi olarak tanımaz. Ama uluslararası yoga dünyasının tanıdığı bir organizasyondur.

Bir yoga okulunun uluslar arası Yoga Alliance sertifikası verebilmesi için:

  1. Okulun yine bu kuruma akredite olan başka okullardan eğitim almış olan eğitmenleri olmalıdır.
  2. Bu eğitmenler en az 4 yıl boyunca ve en az 500 sat boyunca ders vermiş olmalıdır.
  3. Verilecek olan yoga eğitmenlik eğitiminin içeriği Yoga Alliance’ın standartlarına uygun olmalıdır.
  4. Okul Yoga Alliance üye olmak ve üye kalmak için düzenli aidatlar ödemelidir.

Eğitim alacağınız okula sertifikaların Yoga Alliance onaylı olup olmadığını sorabilirsiniz. Ya da  Yoga Alliance International‘ın web sitesinden kendiniz kontrol edebilirsiniz.

Teorik olarak, Yoga Alliance eğitimlerin belli bir kalite standardına uygun olduğunu garanti eder. Buna göre alacağınız eğitimin ders vermeye başlamanız için yeterli donanımı sunuyor olması gerekir.  En azından teoride bu böyle. Dediğim gibi okulu araştırmak her zaman önemli. Bir yandan da bir okulun Yoga Alliance onaylı sertifika vermiyor olması o okulu kötü bir okul yapmaz. Dünya çapında çok iyi yoga okulları vardır ki Yoga Alliance ‘a üye değillerdir. Üye olmamak için de çok geçerli nedenleri olduğunu düşündüğümü söylemeliyim.

Graphic image of a man getting ready to run a path.

2. Yoga Eğitmenlik Eğitimine Hazır Mısınız?

Eğitmenlik Eğitimine Başlamak İçin Uzun Yıllar Yoga Yapmak Gerekir Mi?

Yıllarca sabah 6 akşam 5 mesai yaparak yoga eğitmeni eğittim. Zaman için de hem çok deneyimli yoginlerle hem de doğru düzgün yoga yapmamış öğrenciler çalışma fırsatım oldu.

Yüzlerce yoga eğitmeni eğitmiş biri olarak diyemiyorum ki uzun yıllar yoga yapmış olanlar daha iyi eğitmen olurlar. Şunları söyleyebilirim ama:

  • Yoga tekniklerine ne kadar aşina olursanız, süre. sizin için o kadar rahat geçer. Eğitmenlik Eğitimi hiçbir zaman kolay bir yolculuk değildir. Ne kadar hazırlıklı olursanız o kadar rahat edersiniz. 
  • Bunla birlikte öğrencinin n uzun süreler nasıl bir yoga yapmış olduğu da çok önemlidir. Yıllardır yanlış pratik yapmış olan bir öğrencinin süreci hiç yoga yapmamış bir öğrencinin sürecinden çok daha zor geçer. Yerleşmiş hataları düzeltmek, baştan bir şey öğrenmekten daha sancılı olabiliyor.
  • Yoga eğitmenlik eğitimlerinde,  günlük hayatımızda aşina olmadığımız bir çok kavram üzerinden tartışmalar yürütülür. Siz önceden bu kavramlara ne kadar aşina olursanız, eğitimde anlatılan konuları o kadar derinlemesine kavrayabilirsiniz.
  • Temel seviye yoga eğitmenlik eğitimlerinde aslında her şeyin temeli atılır. Kendi kendinize nereden başlayacağınızı bilemediğiniz koca bir geleneği öğrenmeye başlamak için ihtiyacınız olan ilk basamak oluşturulur. O yüzden aslında önceden bilgili olmasanız da eğitim size yönelik olacaktır.

Nasıl Hazırlık Yaparım?

Sonuç olarak “Ben bir yoga eğitmenlik eğitimine nasıl hazırlanırım?” diyenler için tavsiyem şudur:

  • Eğitim alacağınız okulla görüşün.
  • Onların derslerine gidin, pratiklerini yapın.
  • Belki size okumanız için kitap önerirler, kitapları alın okuyun.
  • Okulun ürettiği görsel kaynaklar varsa onları inceleyin.

Yoganın o kadar çok farklı stili var ki bazen farklı stillerin izinde yapacağınız hazırlıklar, işinizi zorlaştırabilir. O yüzden hazırlığınızı alacağınız yoga eğitmenlik eğitimine uygun olarak yapmanız önemli. Bunun için de en iyi kaynak eğitimi alacağınız okuldur. 

3. Kimler Yoga Eğitmeni Olabilir?

Birçok kişi bu sorunun cevabında bir yerde bedeninizin ne kadar güçlü ya da esnek olduğuna dair bir takım kriterler bulmayı bekliyor olacak. Bazı yoga eğitmeleri de size böyle kriterler sıralayacaktır. Bana göre eğitmen olmanız ve bedeninizin neler yapabildiği arasında bir bağlantı yoktur.

Bir yoga eğitmeni kendi öğrencilerine kendi yaptığı pratiğe paralel pratikler öğretir. Yani bir eğitmen kendisi el duruşu yapmıyorsa o zaman öğrencilerine de el duruşu öğretmemelidir, öğretemez de zaten. Ama yoga zaten el duruşu değildir. Hatta yoga asana da değildir, yoga özünde bedenle yapılan bir şey bile değildir. (Benim eğitimime katılırsanız konuşuruz bunları daha detaylı.) Patanjali Yoga Sutra’da yogayı şöyle tanımlar:

“Yoga Chitta Vritti Nirodha” (1.2)

Yoga aklın dalgalanmalarının durdurulmasıdır.

Eğitmen olmak için yeterli bilgi birikimine ve doğru bir niyete ihtiyaç vardır. Gerisi sadece ne tarz bir eğitmen olacağınızı belirler. Değişik yoga öğrencileri, kendi yolculuklarına uygun olarak değişik yoga eğitmenlerine ihtiyaç duyarlar.

Yola doğru niyetle başlamak gerekir. Ben yoga eğitmenlik eğitimimize öğrenci kabul etmeden önce hep neden eğitmen olmak istediklerini soruyorum. Eğer niyetleri anlamlı ve derinlikli ise gerisini ben hallediyorum zaten. Bilgiyse bilgi, pratikse pratik. Bazen,  bazı öğrenciler eğitimden önce bir hazırlanma sürecine ihtiyaç duyuyorlar. Ama niyet doğru olduktan sonra iş bir şekilde çözülüyor. 

Teknik olarak buna hiç bir şey engel olmasa da; yoga eğitmeni olmak istemenizin altında çok havalı olmak varsa, böylesine kendine dönük bir niyet iyi bir eğitmen olmanızı engelleyecektir. 200 saatlik, ve işin felsefi ve teorik derinlikleriyle desteklenen bir eğitim de zaten size çok sıkıcı gelecektir. 

Bunları okuduktan sonra bir de şu blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz:

Bize başka sorularınız olursa yazın lütfen.

Çünkü yoga candır,

Zeynep