Yoga Candır

Yoga Eğitmenlik Eğitimi Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Yoga eğitmenlik eğitimi almak istediğine karar verdin. 

Şimdi de, kendin için doğru yoga eğitmenlik eğitimini seçmek istiyorsun ama nasıl karar vereceğini bilemiyorsun.

Uluslararası okullarda birçok yoga eğitmeni eğitmiş biri olarak sana yardımcı olabileceğini düşündüğüm bir yazı hazırladım.

Maalesef aldığı eğitimden pişman  olan bir çok yoga eğitmeni tanıdım. Yoga eğitmenlik eğitimleri hem maliyetli, hem de uzun zaman alan eğitimler. Öyle de olması gerekiyor. Hem meslek edindiriyorlar, hem de edindirdikleri mesleğin sorumluluğu yüksek.  Bu sebeplerden dolayı doğru eğitimi seçmek çok önemli. 

Gelin teker teker aklınıza takılabilecek başlıca soruların üzerinden geçelim.

Yol ayrımına yön tabelaları yerleştiren üç kişininn grafik imgesi

1. Yoga eğitmenlik eğitimi kaç saat olmalı, ne kadar sürmeli?

Farklı yoga okulları farklı uzunlukta eğitimler veriyorlar. Ben burada sana uluslararası standartların nasıl olduğunu anlatacağım.

Genelde yoga eğitmenlik eğitimleri iki seviye oluyor. 

Daha önce hiç yoga eğitmenlik eğitimi almamış olan birinin alacağı ilk eğitim 200 saatlik yoga eğitmenlik eğitimidir. Bu yazıda da 200 saatlik eğitimlerin nasıl olması gerektiğine odaklanacağım.

200 saatlik eğitim demek sana 200 saat boyunca ders anlatılacak anlamına gelmiyor. 200 saatin içinde ödevler, kişisel keşif zamanları ve bolca da ders verme pratikleri için ayrılan saatler bulunuyor.

2. Yoga eğitmeni sertifikası nereden alınır?

Yoga eğitmenlik eğitimlerini uluslararası olarak akredite eden başlıca kurum Yoga Alliance International’dır. Bu uluslararası organizasyon hem yoga okullarına hem de yoga eğitmenlerine sertifika verir. Yoga Alliance’dan yoga eğitmeni sertifikası alabilmek için okulun Yoga Alliance’a kayıtlı olması gerekir.

Türkiye Spor Bakanlığı Yoga Alliance’ın verdiği yoga eğitmeni sertifikasını tanımıyor. HİS Federasyonunun kendi düzenlediği iki haftalık kısa eğitimler var ve sonunda yoga antrenörlük sertifikası alınıyor. 

Peki sen hangi yoga eğitmeni sertifikasını almalısın?

İçimden ‘ikisini de alman gerekmese’ keşke demek geliyor. Çünkü iki yoga eğitmeni sertifikası sistemi de senin iyi bir eğitmen olup olmadığına dair bir şey belirtmiyor.  

Eğer Türkiye’de ders vereceksen HİS Federasyonundan antrenörlük sertifikanı alman gerekiyor. İşin acıklı kısmı şu ki, bu sertifika için katılacağın eğitim sana nasıl yoga dersi vereceğini öğretmiyor. Bu nedenle hem HİS Federasyonundan antrenörlük eğitimi hem de başka bir yoga okulundan eğitmenlik eğitimi alman gerekiyor.  

Eğer yurt dışında ders vereceksen Yoga Alliance’dan yoga eğitmeni sertifikası alman gerekiyor. Her ne kadar yukarıda açıkladığım gibi, Yoga Alliance çok güvenilir bir standart sağlamasa da ortalama bir standart sağlıyor. Eğer hayatının bir noktasında yurt dışında ders vermeyi düşünüyorsan yoga eğitmenlik eğitimi aldığın okulun Yoga Alliance’ın sitesinde kayıtlı olduğundan emin ol.

Yoga Alliance dünyanın dört bir yanında yoga eğitimlerinin belli bir standarda uygun olmasını sağlıyor. Ne yazık ki bu standarda uydurma işi kağıt üzerinde kalıyor. Kurum yoga eğitmenlik eğitimlerinin içeriğini ve programını kağıt üzerinde inceliyor ve okulun öğretmenlerinin yoga eğitmeni sertifikalarını denetliyor. Fakat kimse eğitim sırasında derslerin gerçekten nasıl işlendiğini denetlemiyor. Sonuçta, Yoga Alliance, yoginlerin düzenli para ödediği bir kurum olmanın ötesine geçemiyor. 

Bu konuda daha fazla okuma yapmak istersen bu linke tıklayarak, ‘Ben Nasıl Yoga Eğitmeni Olurum’ başlıklı yazımızı okuyabilirsin.

Yoga sınıfında birçok öğrenci yoga yapıyor. Grafik görsel.

3. Yoga eğitmenlik eğitiminin yoga tarzı?

Yoganın sayamayacağım kadar çok stili var. Üstelik sürekli yeni tarzlar ortaya çıkmaya devam ediyor. Alacağın yoga eğitmenlik eğitiminin sana ne tarz yoga dersi verme becerisi edindireceğini öğrenmen çok önemli. Okulun tarzını öğrendikten sonra onlarla mümkünse bir süre pratik yapıp sana hitap edip etmediğini de anlamalısın.

Eğer hangi tarzı seçmen gerektiğine dair bir fikrin yoksa Hatha veya Vinyasa yoga üzerinde yoğunlaşan okulları incelemeni öneririm. Hatha ve Vinyasa daha sonra başka bir tarzda özelleşecek olsan bile temel olarak kullanman için son derece uygun.

Aslında Hatha ve Vinyasa yoga günümüzde yoga denince akla ilk gelen pratik yöntemine işaret ediyorlar. Yani aslında ikisi de çok geniş anlamlı kullanılan terimler. Bu nedenle de aslında tarzı Hatha veya Vinyasa olan bir okulun pratiklerinin nasıl hissettirdiğini tam kestiremeyebilirsin. En basit şekliyle senin için çok yavaş veya çok hızlı; ya da çok kolay veya çok zor olabilirler. Bir yoga eğitmenlik eğitimine katılmadan önce okulun derslerine, hatta mümkünse eğitimin başındaki hocaların derslerine, katılmanı tavsiye ederim.

Adım adım yapman gerekenler:

Kendin için doğru eğitimi seçerken izlemen gereken adımları kısaca şöyle sıralayabilirim:

  • Neden yoga yaptığını ve neden eğitmen olmak istediğini bir kağıda net bir şekilde yaz.
  • Yoga eğitmenlik eğitiminden beklentilerini sırala.
  • Sonra da ilgilendiğin yoga eğitmenlik eğitimlerinin programlarını incele.
  • Eğer listene yakın programlar bulursan onlarla iletişime geç ve emin olmadığın her şeyi sor.
  • Yoga eğitmeni sertifikanı verecek olan eğitmenle önceden tanışmıyorsan bir görüşme talep et.

Böylece eğitimden ne bekleyebileceğini ve senin ihtiyaçlarınla ne kadar örtüştüğünü daha net tahmin edebilirsin.

4. Yoga eğitmenlik eğitiminin içeriği nasıl olmalı?

Temel seviye bir yoga eğitmenlik eğitimi sana ders vermeye başlamak için ihtiyacın olan tüm bilgiyi sunmalı. En azından şu ana başlıklar işlenmeli:

  • Yoga tarihi ve felsefesi
  • Hareket anatomisi
  • Enerji anatomisi
  • Asanalarda hizalanma
  • Pranayama
  • Meditasyon
  • Yoga’nın 8 adımı
  • Seri hazırlama
  • Asana pratikleri
  • Ders verme pratikleri

Bunların üzerine okullar çeşitli dersler koyabilir. Daha fazlası varsa ne güzel. Yine de, en azından bu konuları çok iyi öğrenmelisin ki ders vermeye başlayabilesin.

Eğer merak edersen bizim eğitmenlik eğitimimizi anlattığımız sayfada daha detaylı olarak sunduğumuz içeriği de inceleyebilirsin. Sayfamızın linkini buraya bırakıyorum.

5. Eğitim bittikten sonra ders vermeye hazır olacak mısın?

Aslında yukarıda bundan bahsettim ama yine çok fazla yoga eğitmenlik eğitimi mezunu ders vermeye cesaret edemiyor. Yoga eğitmeni sertifikalarını almışlar ama kendilerini hazır hissetmiyorlar.

Yoga dersi verirken eğitmenler çok rahat ve dingin görünse de aslında o sadece buz dağının görünen yüzü. Eğitmenin kafasının içinde o sırada bin tane şey dönüyor. 

  • Seriyi düşünüyor,
  • nefesi, 
  • bir sonraki Asanaya nasıl girileceğini, 
  • kendi sağını solunu, öğrencinin sağına soluna çeviriyor, 
  • yapılabilecek duruş bozukluklarını düşünüyor, 
  • sınıfta sakatlığı olanların nelere dikkat etmesi gerektiğini, 
  • dersin teması aklının bir kenarında ve onları nasıl araya sokabileceğini planlıyor, 
  • öğrencilere bakıyor ve duruş bozukluklarını düzeltiyor, 
  • sınıfın enerji alanını dengeliyor…..

Açıkçası böyle sıralayınca benim bile bi gözüm korktu. Güvenli bir ortamda yeterince ders verme pratiği yapınca bu saydığım maddelerin bir çoğu otomatik hale geliyor. İşte o noktaya kadar kendinizi güvende hissedeceğiniz bir ortamda rahat rahat, hata yapa yapa ders vermeyi öğrenmek çok önemli.

Yoga eğitmenlik eğitiminin sana bunu sağlayabilmesi için iki çok önemli gereklilik var.

  • Eğitmenliği veren yoga eğitmeninin sana kendini güvende hissettirebilmesi lazım. Hem hata yapmaktan korkmamalısın, hem de hatalarının sana gösterileceğinden emin olmalısın.
  • Yoga eğitmenlik eğitiminde ders verme pratikleri olmalı ve pratikler deneyimli hocalar tarafından değerlendirilmeli.
Mandalalı bir arka planın önünde meditasyon yapan kadın figürü.

6. Eğitimin hocalarının tarzı sana uygun mu?

Yoga bütüncül bir gelenek. Sadece fiziksel bir aktivite değil. Hem kendin pratik yaparken hem de ders verirken yoga ile nasıl bir ilişki kurduğun çok belirleyici oluyor. 

Yoga eğitmenlik eğitiminin başındaki hocaların yoga ile kurdukları ilişki sana hitap ediyor ve sana ilham veriyor olmalı. Söyledikleri, önerdikleri şeyler senin yoga yapma sebebinle çelişmemeli.

7. Eğitim kaç kişi olacak?

Büyük hocaların ve büyük okulların eğitimlerinin, bana sorarsanız, en sıkıntılı kısmı burası. Çok fazla öğrenci kabul ediyorlar, etmek zorunda kalıyorlar.

Özellikle ilk yoga eğitmenlik eğitimin çok büyük bir sınıfta olmamalı. Aklına gelen tüm sorularını sorabilmelisin, pratiklerin yakından gözlemlenmeli ve hataların düzeltilmeli. Yoga eğitmeni olacaksın, insanlara ne zaman ve nasıl nefes alacaklarını söyleyeceksin. Neyi niye yaptığını ve ne yapmaman gerektiğini iyi biliyor olman lazım.

Şöyle düşün: sınıf otuz kişi olsa ve sınıfın yarısı derste konuyla ilgili bir soru sorsa ve her soruyu cevaplamak en azından 3 dakika sürse. BU durumda her dersin 45 dakikasını sorulara ayırmak gerekecektir. Her zaman da sorular için bu kadar zaman ayırmak mümkün olmayacaktır. Eğitim ne kadar çok kalabalık olursa o kadar az interaktif olacak demektir.

8. Yoga eğitmenlik eğitiminin ücreti ne kadar olmalı?

Açıkçası benim bu soruya verebileceğim net bir cevap yok. Çok farklı fiyatlar var. Şu kadarını söyleyebilirim az para verip tatmin olmadan ayrılacağın bir eğitimdense, çok para verip memnun ayrılacağın bir eğitim çok daha iyidir. Ben kendi gittiğim eğitimlere çok paralar verdim. Hem de dolarla vermiştim, yani hala anlayabiliyorum ne kadar çok paraya denk geldiğini. Aradan geçen zaman sonunda dönüp bakıyorum ve diyorum ki “helal olsun”. Yoga pratiğim akıl, beden ve ruh sağlığımı kaç kere kurtardı hesaplayamam. Hayatın tüm iniş çıkışları sırasında ne yaptığımı ve yapmam gerektiğini bilmenin lüksü gibisi yok. 

Başka soruların olursa bana yazabilirsin. Umarım faydalı olmuştur bu yazı senin için.

Not: Yoga Candır’ın da eğitmenlik eğitimi var. Bana sorarsan en iyisi bizimki. Zaten böyle düşünmesem eğitimi veremem, vermemem gerekir diye düşünüyorum. Yine de yukarıda anlattığım gibi eğitimin senin beklentilerine uygun olması çok önemli. Temel seviye yoga eğitmenlik eğitimimizin detaylarını bu linke tıklayarak inceleyebilirsin.

Çünkü Yoga Candır,

Zeynep

Diğer yazılarımızı okumak için tıkla.